Het prijskaartje van een foutieve EAN-code

 

Het is opmerkelijk om te zien hoe vaak energiefacturen niet kloppen. Wij krijgen met regelmaat de vraag van klanten om eens mee te kijken naar facturen van collega leveranciers of netbeheerders. Hierbij ontdekken wij opvallende zaken. Dit zijn met name zaken die betrekking hebben op EAN-codes. Wat is eigenlijk de functie van deze codes in de zakelijke energiewereld? En welk belang heeft dit voor de facturering? Wij delen graag onze kennis over dit onderwerp met onze klanten.

Parkeer Route Informatie Systeem

EAN?

In de energiewereld hebben EAN’s (Europese Artikel Nummers) de functie om een aansluiting een uniek ID mee te geven. Zo kan worden ingezien wie de gebruiker is en aan wie gefactureerd moet worden. Daarnaast kan je zien welk(e) adres(sen) bij de EAN horen. Op de zakelijke markt, laten veel leveranciers hun klanten zelf hun aansluitingen aanmelden. Wij kiezen ervoor om dit voor onze klanten te regelen. De kunst is om niet alles via selfservice te willen doen en bewust te zijn van de gevolgen van een aanmelding.

 

Verkeerd geregistreerd

We zien regelmatig dat EAN’s, die gekoppeld zijn aan een gemaal, laadpaal, parkeermeter of straatverlichting, gefactureerd worden aan de verkeerde gebruiker. Dit gaat als volgt te werk: Je bent verantwoordelijk voor de energievoorziening van ‘Kerkstraat 1’. Zojuist ben je gewisseld van leverancier; je neemt contact op met een callcentermedewerker om de aanmelding in orde te maken. Deze medewerker meldt vervolgens, zonder na te denken alle EAN’s, die volgens eancodeboek.nl op Kerkstraat 1 staan, aan op jouw naam. Dit kan bijvoorbeeld een openbare laadpaal zijn, die daar toevallig voor de deur staat. De elektra kosten van deze worden bij jou in rekening gebracht.

 

Praktijk

Eén van onze klanten maakte melding van onvrede over de energiekosten van huurders. Dit betrof een factuur van een collega leverancier, die hier de energie leverde. Het verbruik op de factuur leek gewoon te kloppen. Wél was er een extra EAN-code aan het adres toegevoegd met ‘PRIS’ in de adres aanduiding. PRIS staat voor Parkeer Route Informatie Systeem. Het betreft een parkeerpaal, eigendom van de betreffende gemeente, die via de EAN-code aan het adres van een dichtbij liggend pand was gekoppeld. Door registratiefouten als deze, worden adressen met extra kosten opgezadeld. Aan deze paal was ook geen energiemeter gekoppeld. Omdat er geen berekening van het verbruik gemaakt kan worden betekende dit dat er een standaard verbruik per jaar wordt afgerekend. Hierdoor vallen de kosten nog hoger uit. In dit geval gaat het om €8000 per jaar.

 

Verbazen

Zie jij zelf wel eens opvallende zaken in je energiefactuur, waarvan je niet weet wat het is en waarvoor je wél betaalt, zoals onbekende benamingen of toevoegingen? Twijfel niet, maar neem contact met ons op. Wij verbazen ons regelmatig over zaken die er fout gaan; de bedragen liegen er zeker niet om. Bij een melding zullen wij:

  • Nagaan of de EAN-codes kloppen
  • Zorgen dat foute EAN-codes worden aangepast naar correcte EAN-codes
  • Er alles aan doen om de onterecht gemaakte kosten recht te trekken

 

Meer weten hierover? Neem contact met ons op: 085-0046112